MMXXI

De serie MMXXI kan je beter op een groter scherm bekijken 😉

 

MMXXI Gwenny Eeckels

MOODMOVIE

Een serie met inspiratie uit de periode voor de Franse Revolutie, een tijdsgeest die erg doet denken aan wat we nu doormaken. Het was een tijd van onrust en contrasten. Frivole lichtheid en optimisme enerzijds, de diepe donkere kanten van de mens anderzijds. De drang naar vrijheid was net als vandaag erg groot, met Markies De Sade als voorvechter van het libertinisme. Daarnaast denken we bij de periode van zonnekoning Lodewijk XIV ook meteen aan pruiken, de Instagramfilters van toen, die gebruikt werden om foutjes tegen het schoonheidsideaal te verdoezelen.

De 18e eeuw is de eeuw van ‘de pruikentijd’.  Een wonderbaarlijke mode, die haar oorsprong kent aan het hof in Frankrijk in 1655. De toenmalige koning, Lodewijk XIV, was op dat moment amper zeventien jaar, maar had al last van haaruitval. Erger nog: van kaalheid. Omdat hij bang was dat het uitdunnen van zijn haardos zou opvallen en dat deze fout tegen het schoonheidsideaal hem duur zou komen te staan, liet hij een extravagante pruik maken.

DRIELUIK // PORTRAIT II - PORTRAIT III - PORTRAIT IV
PORTRAIT VI

Pruiken werden een toonbeeld van rijkdom, van pracht en praal. Zo zijn ze ook de geschiedenis in gegaan. Maar wat er onder de pruiken zat, was vaak heel wat minder fraai. Eigenlijk deden ze honderden jaren geleden al, wat Instagramfilters in 2021 doen: oneffenheden wegwerken, afwijkingen verdoezelen en alles mooier maken dan het eigenlijk is.

PORTRAIT V

De pruik van de koning, zette een trend. Kaalheid was toen namelijk erg veelvoorkomend bij mannen. Het was één van de belangrijkste symptomen van de geslachtsziekte syfilis. Die tierde welig onder de rijke edellieden, omdat zij hun hart zelden aan één iemand tegelijkertijd beloofden. Pruiken raakten dus meteen helemaal in de mode.

PORTRAIT VII
PORTRAIT VIII
PORTRAIT IX
PORTRAIT XVI
PORTRAIT XI

Vrijheid is zonder twijfel één van de waarden die we als mens het hoogst in het vaandel dragen. Doen wat we willen, gaan en staan waar en wanneer we willen. Als onze vrijheid op de proef gesteld wordt, zoals nu in deze erg beperkende coronatijden, komen de donkerste kanten van de mens naar boven. We voelen de drang om ons af te reageren, om los te breken.

PORTRAIT XII
PORTRAIT XIII

Eén van de grootste voorstanders van de absolute vrijheid was artistocraat en schrijver Markies De Sade. Hij leefde rond de Franse revolutie en het woord ‘sadisme’ is afgeleid van zijn naam. Volgens De Sade bestond er voor een mens enkel de ultieme vrijheid van zijn natuurlijke instinct. Er was geen goed of kwaad en iedereen moest van iedereen kunnen genieten.

Ook vandaag is het verlangen naar vrijheid, te meer onder invloed van allerhande begrenzingen, een zoektocht die ons leidt langs gevoelens en gedachten waar we soms zelf versteld van staan. Het is nog maar de vraag of de ultieme vrijheid ooit écht kan gevonden worden en welke prijs we daar dan voor moeten betalen.

DRIELUIK // PORTRAIT XV - PORTRAIT XVI - PORTRAIT XVII

Hoewel ze veel minder last hadden van kaalheid, gingen ook de vrouwen in de 17e en de 18e eeuw pruiken dragen. Sterker nog: zij bepaalden de mode. Vooral de maîtresses van de koning werden trendsetters. Helaas begonnen de pruiken na een tijdje erg te stinken, maar ook daar werd een oplossing voor gevonden. Na verloop van tijd werden ze bestrooid met geurende poeders, die bovendien ook voor een fleurig kleurtje zorgden.

 

PORTRAIT XVIII

Omdat er weinig pruiken bewaard zijn, moeten we de meeste informatie over die periode van de geschiedenis uit portretten halen. Vrouwen werden steeds heel keurig geschilderd, met een verlegen, vaak afgewende blik en lange jurken met brede kragen. Ze moesten een toonbeeld zijn van kuisheid, al school er achter die façade soms een veel losbandiger leven.


PORTRAIT IXX
PORTRAIT XX
PORTRAIT XXI
Scroll naar top
Gwenny Eeckels Photographer Korte Sint Annastraat 6, 2000 Antwerp, Belgium
Sing up for the newsletter
Sing up for the newsletter

Gwenny Eeckels Photographer,
Korte Sint Annastraat 6, 2000 Antwerp, Belgium